Вашето тяло е ценно, не забравяйте това. Грижете се за него, не само, когато почивате, но и когато работите. Друг компютър може да си купите, друго тяло не.

Споделяме няколко съвета за ергономична стойка и упражнения, които ще ви помогнат да си осигурите здравословна позиция и комфорт на тялото, както и да останете концентрирани през целия работен ден.

Да си припомним основните правила

  • Дръжте краката си с цели ходила на земята, докато сте седнали. Гледайте напред и дръжте раменете си изправени.

Сменяйте позицията

  • При възможност работете на бюро, което има степени за регулиране на височината. Ако нямате високо бюро под ръка, може да импровизирате и да ползвате по-висок шкаф или барплот. Ако и това не е налично, изправете се или се разходете за 5 мин. на всеки час. Смяната на позицията и работата за кратко време в изправено положение помагат за кръвообращението и разнообразяват работното ежедневие.

Ето и едно много полезно упражнение, особено за дамите: изправете се на пръсти, постойте няколко секунди, с цялата си тежест на тялото се отпуснете отново на цяло ходило. Това помага за раздвижване на кръвта в краката, а бонусът е, че стяга и прасците.

Разположете правилно лаптопа

  • Ако работите на настолен компютър, това най-вероятно не важи за вас. Но седенето на бюро и гледането надолу в лаптопа е неестествена позиция на тялото и може да доведе до навика да ходите приведени. Горната част на екрана трябва да е на нивото на очите. Поставете лаптопа на пригодена за това поставка. Те са компактни, сгъваеми и се събират лесно в раница. Това е професионалното решение и за хора, които работят по-дълго време на компютър или за тези, на които офисът им е в раницата. За останалите, няколко дебели книги също са едно прекрасно решение. Разбира се, в този случай ще ви трябва и отделна малка клавиатура и мишка. В противен случай рискувате да си причините схващане на ръцете.

ergonomic-desk

Погрижете се за очите си

  • Нашите очи са мускули. Полезно е да правим упражнения с тях, за да са в добро състояние. Както всички мускули и те се нуждаят от почивка между натоварванията. Основното правило, за да намалим напрежението в очите, е да ги отместваме от екрана на всеки двайсет минути. За двайсет секунди фокусирайте погледа си в нещо, което е разположено максимално далеч от вас.

Светлината и облъчването от екрана също не са за подценяване. Дневната светлина е за предпочитане докато работим. Ако липсва естествена светлина на вашето работно място, силното и насочено осветление е задължително. Напрежението от облъчването на екрана може да се намали и с специални очила, които блокират проникването на синя светлина в ретината. Синята светлина води и до безсъние, особено, ако работим вечер.

Осигурете си правилния работен стол

  • Работата на ергономичен стол помага по естествен начин да се придържаме към правилна позиция за работа. Високият клас столове предлагат, както стандартните опции за определяне на удобна височина и позиция на гърба, така и възможност да се регулира позицията на ръцете, допълнителна лумбална подпора за гърба и главата.

Ако не може да си позволите ергономичен стол, спазвайте по-горните правила и ще се доближите максимално до правилната позиция за работа.